Bílé víno je víno, které se vyrábí fermentací neboli alkoholovým kvašením vinného moštu. Tedy moštu, který je možno získat lisováním vinných hroznů, ať už bílých, tak i v některých případech růžových nebo modrých. Barva vína může být slámově či citronově žlutá, přes zlatě žlutou až po žluto zelenou. Bílé víno existuje již minimálně dva a půl tisíce let.
Široká paleta bílých vín vychází z velkého množství odrůd, způsobů výroby vína a poměrů zbytkového cukru. Mezi mnoha druhy bílého vína je nejčastější suché bílé víno. Více či méně aromatické a pikantní, je odvozeno od úplného vykvašení vinného moštu. Sladká vína se naopak vyrábějí přerušením kvašení dříve, než se všechny hroznové cukry převedou na alkohol.
Bílá vína se často používají jako aperitiv před jídlem, po jídle s dezertem nebo sýrem nebo jako osvěžující nápoj mezi jídly. Bílá vína jsou často považována za osvěžující a lehčí ve stylu i chuti než většina jejich protějšků červeného vína. Kromě toho se bílé vína používají často i při vaření, a to díky jejich kyselosti, vůni a schopnostem změkčit maso a odsolit šťávy z vaření.
Je teplo a my milovníci vína máme žízeň. Jaký lepší způsob, jak si užít počasí, než u lahvinky vynikajícího, vychlazeného bílého vína.
Pokud jste již trochu unaveni stále stejnými starými odrůdami bílého vína a rádi vyzkoušíte něco nového, nehledejte již dále a ochutnejte bílá vína z Portugalska.
Vinha Verde a další lehká, čerstvá vína jsou podle definice ideální v létě. Ať už v kterémkoli ročním období, představují tato vína osvěžující aperitiv, jsou perfektní se saláty, dobré s mořskými plody a rybami a fólií pro tučná jídla. Vyzkoušet je můžete také s thajskou nebo jinou jihovýchodní asijskou kuchyní.
Portugalská bílá vína mají velkou hodnotu a je zde úžasný výběr z mnoha vynikajících odrůd. Ve skutečnosti je Portugalsko ve většině původních révových odrůd dokonce na prvním místě na světě.